امروزه، درک مفهوم دامنه سایت و آشنایی با انواع پسوند دامنه سایت برای هر طراح سایت بسیار مهم است. پسوندهای مختلف دامنه همیشه یکسان عمل نمی کنند و دانستن تفاوت بین انواع مختلف پسوند دامنه، می تواند یک نیاز مهم در ساخت یک وب سایت باشد. از این رو، اگر به تازگی می خواهید برای راه اندازی سایت خود اقدام کنید، اولین گامی که باید انجام دهید، این است که نام دامنه سایت خود را انتخاب نمائید. حال پس از این که دامنه سایت خود را انتخاب نمودید، نوبت پسوند آن است.
خوشبختانه امروزه روش ها و راه های بسیار زیادی وجود دارد که به شما این امکان را می دهد تا بتوانید تشخیص دهید که کدام پسوند دامنه مناسب سایت شما می باشد و کدام یک نیز مناسب نمی باشد. پس از این که ساختار اصلی سایت همچون نام دامنه و بخش ها و انواع مختلف آن را درک کردید، می توانید بهترین مواردی را انتخاب کنید که تجربه کاربری (UX) و برندسازی سایت شما را بهبود می بخشد. حال در این مطلب نیز قصد داریم تا به بررسی دامنه سایت و انواع پسوند های دامنه نیز یپردازیم. همراه ما باشید.
بخش های مختلف URL
- پروتکل ارتباطی (http , https)
- زیر دامنه سایت
- دامنه سطح دوم
- دامنه سطح بالا
- شاخه و مسیر های داخلی
دامنه سایت چیست؟
به آدرس اینترنتی وب سایتی گفته می شود که در نوار مرورگر نمایش داده می شود. همانطور که می دانید امروزه در گوگل سایت ها و شبکه های بسیار زیادی وجود دارد که هر کدام از آن ها دارای یک URL منحصر به فرد می باشند. در واقع در اینترنت با استفاده از این URL می توانند شما را پیدا کنند.
هر سیستم کامپیوتری دارای یک IP و یا همان آدرس اینترنتی می باشد که به صورت عدد است و از طریق آن شناسایی می شود. از آن جایی که کاربران ممکن است با به خاطر سپردن این IP با مشکل مواجه شوند، بنابراین تصمیم بر این شد تا دامنه نیز تعریف شود. به این ترتیب پس از معرفی دامنه، کاربران دیگر در پیدا کرن وب سایت خود، با مشکل مواجه نمی شوند. همچنین دیگر نیازی نیست که اعداد بلند و طولانی را به خاطر بسپارند. در واقع دامنه همچون اسمی است که کاربران می توانند بر روی وب سایت خود از آن استفاده نمایند.
مهمترین ویژگی هایی که هر دامنه سایت باید داشته باشد:
دامنه سایت هایی که امروزه وجود دارند، هر کدام دارای ویژگی های منحصر به فردی می باشند که در موفقیت کسب و کاری که برای آن وب سایت طراحی می کنید، بسیار تاثیر گذار می باشند. حال برای آن که بتوانید دامنه سایت مناسب برای وب سایت خود انتخاب کنید، لازم است ویژگی هایی که در ادامه بیان می شود را مد نظر خود قرار دهید:
- سعی کنید آدرس دامینی که برای سایت خود انتخاب می کنید، سخت نباشد. در این صورت بایستی دامنه سایت کوتاه که تعداد تنها 12 کاراکتر داشته باشد.
- نامی که برای دامنه سایت خود انتخاب می کنید، باید به صورتی باشد که کاربران بتوانند آن را به راحتی به خاطر بسپارند تا در مواقعی که به آن نیاز دارند، به راحتی آن را در اینترنت وارد کنند. در این صورت خوب است از اعداد، دش، تکرار حرف اضافی و همچنین کاراکتر های اضافی استفاده نکنید.
- یکی از مهمترین ویژگی هایی که باید در انتخاب نام دامنه سایت خود به آن توجه کنید، این است که نام انتخابی شما، مربوط به زمینه کاری شما باشد. در صورتی که نامی که انتخاب می کنید، به کسب و کار شما مرتبط نباشد، نام مناسبی نمی باشد.
- سعی کنید در زمان انتخاب پسوند سایت، از آن دسته پسوند هایی استفاده کنید که نسبت به دیگر پسوند ها، رایج تر هستند. در نظر داشته باشید که اکثر کاربران، در زمان وارد کردن آدرس سایت بیشتر از پسوند هایی استفاده می کنند که بیشتر در گوگل و موتور های جستجو مختلف استفاده شده اند.
- نکته ای که باید بدانید این است که برخی از کاراکترها در ثبت دامنه مجاز نمی باشند، در این صورت باید توجه داشته باشید که از درج کاراکتر های غیر مجاز در دامنه سایت خود جلوگیری کنید.
انواع پسوند های دامنه سایت
همانطور که در ابتدا بیان شد، در ایجاد دامنه سایت از پسوند های مختلفی استفاده می شود که هر کدام از آن ها دارای کاربرد مختص خود می باشند. حال بهتر است که برای این که بتوانید پسوند مناسب سایت خود را انتخاب کنید، از قبل با انواع پسوند های سایت آشنا شده باشید. در ادامه نیز قصد داریم تا شما را با انواع پسوند های سایت آشنا کنیم که عباتند از:
- پسوند com.
یکی از رایج ترین انواع پسوند در بین پسوند های دامنه سایت، پسوند com. است که برگرفته از کلمه commercial می باشد. این کلمه که به معنی تجاری است، برای افرادی مناسب است که می خواهند تجارت الکترونیک خود را داشته باشند. همانطور که می دانید امروزه بیشتر سایت هایی که فعال هستند، از این پسوند برای دامنه سایت خود استفاده کرده اند.
- پسوند int.
از دیگر انواع پسوند، می توان به پسوند int. اشاره کرد که مخفف کلمه international است که معنای آن بین المللی می باشد. از این نوع پسوند، برای دامین هایی استفاده می شود که عضو سازمان های بین المللی می باشند.
- پسوند net.
پسوند net.، یکی دیگر از انواع پسوند می باشد که مخفف کلمه network بوده و به معنی شبکه می باشد. این نوع پسوند را اکثر شرکت هایی که ارائه دهنده خدمات اینترنتی می باشند و یا در زمینه فروش دامنه و غیره فعالیت می کنند، استفاده می کنند.
- پسوند gov.
کلمه government که به دولت است که پسوند gov. را ارائه کرده است. از این پسوند برای سایت هایی استفاده می شود که جزء وب سایت های دولتی می باشند.
- پسوند info.
پسوند info. که مخفف کلمه information است، به معنی اطلاعات است. همانطور که از نام آن پیداست، این نوع پسوند برای دامنه سایت هایی به کار برده می شود که فعالیت آن ها در زمینه اطلاع رسانی در زمینه های مختلف است.
- پسوند org.
از دیگر انواع پسوند های دامنه سایت است که اکثر افراد از آن استفاده می کنند. پسوند org. نیز از کلمه organization که به معنی سازمان است، گرفته شده است. اگر سایت شما جزء سازمان های خصوصی است که در آن هیچ گونه فعالیت تجاری ندارید، این نوع پسوند نیز مناسب شما است. یکی از سایت های شناخته شده که در آن هیچ فعالیت تجاری انجام نمی شود و کاملا غیر تجاری است، استفاده می شود.
- پسوند name
اگر قصد دارید وب سایت خود را به نام خود بسازید، پسوند name می تواند مناسب دامنه سایت شما باشد. در واقع این نوع پسوند، اولین پسوندی است که برای آن دسته از افراد حقیقی ارائه شده است.
- پسوند edu.
پسوند edu. یکی دیگر از پسوند های دامنه سایت به شمار می رود که مخفف کلمه education می باشد که به معنی کسب دانش است. بنابراین از این پسوند، برای ایجاد سایت هایی با محتوای آموزشی استفاده می شود.
- پسوند Mobi
پسوند mobi، یکی دیگر از پسوند های دامنه سایت است که مخفف کلمه mobile می باشد و برای شرکت هایی که خدمات مربوط به تلفن همراه را ارائه می دهند،گزینه مناسبی است.
- پسوند biz.
اگر سایتی که می خواهید راه اندازی کنید، در بین سایت های تجاری قرار دارد، پسوند biz. نیز که به معنی تجارت است، پسوند مناسب سایت شما می باشد.
- پسوند Travel.
اگر شرکتی می باشید که در زمینه خدمات مسافرتی کار فعالیت می کنید و می خواهید برای مجموعه خود سایتی راه اندازی کنید، پسوند travel برای دامنه سایت شما مناسب است.
- پسوند ws.
در نهایت پسوند ws.، یکی دیگر از پسوند هایی است که همانند پسوند ir، دامنه ملی کشوری دیگر محسوب می شود. این پسوند مخفف نام وب سایت است و به دلیل شباهت به وب سایت می تواند به عنوان پسوند دامنه سایت های مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
- پسوند tv.
پسوند tv.، یکی دیگر از انواع پسوند های سایت است که پسوند دامنه ملی کشور توالو می باشد. این پسوند، به دلیل شباهتی که با مخفف television دارد، برای ایجاد وب سایت های تلویزیونی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
پسوند ir.
این پسوند فقط برای دامنه های ایرانی اعمال می شود. ساکنین رسمی ایران می توانند این دامنه را ثبت کنند. این پسوند به دلیل ایرانی بودن و استفاده گسترده به یکی از پسوندهای محبوب برای ثبت انواع سایت های دامنه تبدیل شده است. ir. انواع مختلفی دارد که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم. البته توجه داشته باشید که برای ثبت این دامنه نیاز به شناسه ایرنیک دارید و قبل از ثبت نام باید شناسه ایرنیک ایجاد کنید.
- پسوند gov.ir.
پسوند gov.ir.، یکی از انواع پسوند هایی است که در خانواده پسوند های ir. قرار دارد. از این پسوند معمولا برای دامین هایی استفاده می شود که جزء مراکز دولتی و ارگان های نظام همچون قوه مقننه، قوه قضائیه و وزارتخانه ها می باشند. لازم به ذکر است که در زمان استفاده از این پسوند، ابتدا باید درخواست کتبی شما در سربرگ موسسه شما ارائه شود.
- پسوند co.ir.
کسانی که شرکت خود را به ثبت رسانده اند و می خواهند پسوند ملی مختص حوزه فعالیت خود داشته باشند می توانند از co.ir استفاده نمایند. این پسوند گزینه بسیار مناسبی برای ثبت دامنه شرکت های غیردولتی می باشد. لطفا توجه داشته باشید که برای ثبت این دامنه باید مجوز دریافتی خود را ارائه دهید.
- پسوند ac.ir.
ac مخفف academy است. به همین دلیل از این پسوند در کنار ir. برای مؤسسات آموزش عالی که مجوزهای لازم را اخذ کرده اند و به صورت قانونی فعالیت می کنند، مناسب است. یک کپی از مجوز اخذ شده الزامی است.
- پسوند sch.ir.
پسوند sch.ir، پسوندی ایده آل برای نام دامنه موسسات آموزشی که دارای مجوزهای لازم از وزارت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران هستند، می باشد. در صورتی که بخواهید این پسوند را برای سایت خود انتخاب کنید، یک نسخه از پروانه دریافتی و همچنین درخواست کتبی روی سربرگ موسسه باید به دولت ایران ارسال کنند.
- پسوند org.ir.
همانطور که می دانید org. مخفف کلمه organization می باشد. مراکز تحقیقاتی یا مؤسسات آموزشی که معمولاً با پسوند ملی org.ir. ثبت می شوند. آنها از آن برای ثبت دامنه خود استفاده می کنند. موسساتی که دولت ایران را به عنوان یکی از اعضای خود دارند می توانند از این پسوند استفاده کنند. متقاضیان باید یک نسخه از روزنامه رسمی موسسه خود را نیز ارسال کنند.
- پسوند net.ir.
پسوند net.ir. یکی دیگر از انواع پسوند های خانواده ir. به شمار می رود که می توان از آن برای ساخت دامنه سایت شرکت هایی که خدمات شبکه یا isp را ارائه می دهند، استفاده کرد. در صورتی که بخواهید از این پسوند استفاده کنید، می بایست مجوز isp را دریافت نمائید.
- پسوند id.ir.
افرادی که تابعیت ایران را دارند می توانند با ارسال عکس شناسنامه، دامنه سایت خود را با پسوند id.ir. ثبت کنند.
آیا پسوند دامنه روی سئوی سایت تأثیرگذار است؟
همانطور که می دانید، در هر کشور پسوند های مختلفی وجود دارد که معرف کشور مربوطه می باشد. برای مثال، اکثر سایت هایی که در ایران راه اندازی شده اند، گوگل به محض شناسایی آن ها می تواند تشخیص می دهد که این سایت متعلق به کشور ایران می باشد. این امر می تواند در سئو سایت مورد نظر نیز بسیار تاثیر گذار باشد، به طوری که شما در ایران یک کلمه را به فارسی سرچ کنید، تنها سایت های ایرانی به شما نشان داده می شود.
در این صورت سایتی که پسوند دامنه آن ir. است، سئوی سایت آن به میزان زیادی افزایش پیدا می کند. همچنین باید بدانید که کاربران ایرانی با پسوند com. نسبت به دیگر سایت ها بیشتر آشنا هستند، بنابراین ممکن است در زمانی که تنها نام سایتی را می دانند، در ابتدا آن را با این پسوند، سرچ کنند. اما اگر پسوند آن سایت، ir. باشد، باعث می شود تا کارابران سایت مورد نظر را پیدا نکنند.
بنابراین، اگر استراتژی سئوی طولانی مدتی برای سایت خود دارید، توصیه ما این است که دامنه ای با پسوندهای «com.» و «ir.» خریداری کنید. در این صورت می توانید از مزیت های هر دو نوع این پسوند ها نیز بهره مند شوید.
چرخه حیات دامنه های بین المللی
یکی از نکات حائز اهمیت در خصوص دامنه ها در نظر گرفته شود، این است که چرخه حیات اکثر دامنه های بین المللی از قبل مشخص شده است. در واقع منظور از چرخه حیات، فاصله زمانی بین مرحله ثبت دامنه سایت ها تا حذف آن ها است. همچنین باید بدانید که این چرخه و یا فاصله زمانی در بیشتر دامنه های بین المللی با پسوند های مختلف یکسان می باشد. در این صورت در ادامه قصد داریم تا شما را با این چرخه حیات نیز آشنا کنیم.
دوره آزاد
دامنه هایی وجود دارد که قبل از این که شما اقدام به خرید آن ها کنید، توسط شرکت و یا فرد دیگری خریداری شده اند. حال دیگر شما نمی توانید این دامنه ها را مجددا خریداری کنید. اما این امکان برای شما فراهم می شود تا بتوانید دامین های دیگری که در دسترس هستند، را برای خود ثبت نمائید. در این صورت اگر دامینی که انتخاب کرده اید، تاکنون ثبت نشده باشد، به راحتی می توانید دامین مورد نظر خود را ثبت نمائید.
در واقع باید بدانید که دوره ثبت نام دامین، دوره آزاد نامیده می شود، چرا که در این دوره، انتخاب نام دامنه برای ثبت نیز آزاد می باشد و شما می توانید تنها با پرداخت هزینه ای، انواع دامنه سایت که می خواهید را برای خود ثبت کنید.
دوره فعال دامنه سایت
حال پس از این که موفق به ثبت دامنه سایت خود شدید، دوره بعدی که وارد آن می شوید، دوره فعال دامنه می باشد. در این دوره، دامنه ای که انتخاب کرده اید، فعال خواهد شد و این امکان نیز برای شما فراهم خواهد شد تا بتوانید آن را برای هر مدت زمانی که می خواهید تمدید نمائید.
مرحله منقضی دامنه سایت
در صورتی که در دومین مرحله، یعنی دوره فعال، دامنه خود را تمدید نکنید، به طور خودکار وارد دوره انقضا می شوید. در این مرحله دامین انتخاب شما، غیرفعال شده و در صورتی که بخواهید آن را فعال کنید تا به حالت قبل برگردد، بایستی هزینه ای برای آن پرداخت نمائید. به طور کلی باید بدانید که دوره منقضی دامنه تنها 45 روز است و در صورتی که تمدید نشود، دامین به صورت خودکار قفل خواهد شد.
دوره باز خرید نام دامنه سایت
همانطور که گفته شد، در صورت عدم تمدید دامنه خریداری شده، دامنه مورد نظر به طور خودکار قفل می شود که حدود 30 روز طول می کشد. از این رو در این دوره، همچون دوره منقضی دامنه، حساب شما غیر فعال شده و تنها 30 روز به شما فرصت می دهد تا بتوانید دامنه خود را تمدید نمائید. در نظر داشته باشید که وقتی وارد مرحله خرید میشوید، فقط صاحب نام دامنه میتواند آن را تمدید کند، به این معنی که هیچکس دیگری نمیتواند از طرف او این کار را انجام دهد.
نکته دیگری که در مورد دوره خرید می توان به آن اشاره کرد این است که هزینه تمدید دامنه تقریبا 10 برابر بیشتر از حد معمول است. اصولاً در این مرحله صاحب دامنه جریمه عدم تمدید به موقع دامنه خود را می پردازد.
دوره حذف دامنه سایت
در صورتی که مالک دامنه مجددا دامنه را تمدید نکند، وارد دوره غیرفعال سازی می شود. این مدت 5 روز است و نام دامنه قابل استرداد نخواهد بود. بعد از این 5 روز دامنه حذف شده و دوباره وارد دوره آزاد می شود. در نتیجه هر شخص دیگری می تواند این دامنه حذف شده را به نام خود ثبت کند.
در نتیجه
در این مطلب با دامنه سایت و انواع پسوند های آن ها آشنا شدیم و حال با کاربرد هر کدام از آن ها آشنا شدیم. از این رو، اگر قصد راه اندازی سایت جدیدی دارید، برای انتخاب نام دامنه و همچنین پسوند آن، سعی کنید از قبل این مطلب را مطالعه کنید تا بتوانید بهترین پسوند را برای دامنه سایت خود انتخاب نمائید. همچنین شما می توانید طراحی سایت خود را با اطمنیان کامل به شرکت ایرا، طراحی سایت بسپارید و از خدمات پشتیبانی vip ایرا وردپرس نیز به صورت رایگان نیز بهره مند شوید. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد، از این که تا انتهای این مطلب همراه ما بودید، سپاسگزاریم…