ممکن است بارها و بارها وارد فروشگاهی شده باشید که بسیارنامنظم بوده و برای پیدا کردن محصولی که می خواهید، زمان زیادی را صرف آن کنید و در نهایت باز هم موفق به خرید محصولی که می خواهید، نشوید و فروشگاه را ترک کنید. این امر برای سایت های اینترنتی هم به همین صورت است. بدین صورت در صورتی که اگر از معماری سایت به درستی استفاده نشود، کاربران پس از ورود به سایت، در کمترین زمان ممکن از سایت خارج خواهد شد. ما در ادامه این مطلب قصد داریم تا شما را بیشتر با معماری سایت و مدل های مختلف آن آشنا کنیم. همراه ما باشید.
معماری سایت چیست؟
معماری سایت، همانطور که از نام آن پیداست، به ساختار سایت شما اشاره دارد. به این معنا که صفحات موجود در سایت شما به چه شکل طراحی شوند و چگونه به هم مرتبط شوند. به طوری که طراحی سایت بر عهده شماست، دسته بندی های آن را به صورتی انجام دهید که مدیران سایت و همچنین کاربرانی که وارد سایت می شوند، به راحتی بتوانند به آن ها دسترسی پیدا کنند.
در حالت کلی می دانیم که اگر طراحی سایت را بدون توجه به اصول سئو و همچنین بدون نظم انجام دهیم، خزنده ها و یا کراول های گوگل به درستی نخواهند توانست صفحات و قسمت های مختلف سایت را برررسی کرده و اطلاعاتی که به آن ها نیاز دارید را بدست بیاورند. در این صورت سایت به طور کلی با مشکل مواجه خواهد شد که نهایت سبب کاهش بهینه سازی سایت خواهد شد.
همانطور که می دانید، معماری سایت با سئوی داخلی مرتبط است و در صورتی که به درستی انجام شود، می تواند علاوه بر سئوی سایت، کار شما را بسیار بهبود ببخشد.
دلایل اهمیت معماری سایت برای سئو سایت
بیشتر افراد پس از طراحی سایت با وردپرس و یا هر روش دیگری، اولین سوالی که ممکن است با آن مواجه شوند، این است که معماری سایت چه اهمیتی برای سئو سایت دارد. دلایل زیادی برای پاسخ به این سوال وجود دارد که در ادامه به معرفی 3 دلیل که می توان گفت از مهمترین دلایل اهمیت معماری سایت است، می پردازیم:
- در واقع اگر برای طراحی سایت خود از معماری سایت بهینه شده استفاده کنید، این امکان را فراهم می سازید تا اسپایدر ها و کراولر های موتور جستجو، بتوانند به راحتی صفحات مختلف سایت را بررسی و ایندکس کنند. برخی از افراد در سایت خود ممکن است که دارای چند صفحه باشند که تعداد کلیک های آن ها نسبت به صفحه اصلی سایت کمتر باشد و یا اصلا تاکنون به آن ها هیچ لینکی داده نشود، در این صورت کار ربات های گوکل با مشکل مواجه شده و نمی توانند به آن ها دسترسی پیدا کرده و ایندکس کنند. حال می توانند با کمک معماری سایت، به لینک های داخلی که در سایت خود استفاده کرده اند، متصل شده و آن ها را دنبال کنند.
- دلیل دیگری که می تواند از دلایل اهمیت معماری سایت به شمار رود، این است که کلیه لینک های موجود در صفحه از اعتبار برخوردار می شوند. این به این معنا است که در زمانی که شما به صفحات اصلی و با اولویت بالا لینک داخلی می دهید، صفحات اولویت پایین تر از صفحات اصلی اعتبار می گیرند و در نهایت رنکینگ آن ها، به میزان چشمگیری بهبود پیدا می کند.
- از دیگر دلایل اهمیت معماری سایت، می توان به پیدا کردن محتوای مورد نیاز برای افراد مختلف اشاره کرد. این بدین صورت است که هر کاربر پس از ورود به سایت، به راحتی بتواد مطلب مورد نیاز خود را پیدا کند.
- همچنین با معماری سایت، شما می توانید برای گوگل صفحات پر اهمیت را مشخص کنید. بدین صورت که قطعا در سایت خود در خصوص موضوعات مختلفی محتوا دارید که از نظر شما مهم هستند، در حالی که گوگل نمی تواند به خوبی تشخیص دهد که این صفحات جزء صفحه های مهم شما هستند. بنابراین می توانید به راحتی و با لینک دهی داخلی، اهمیت صفحات را به گوگل بفهمانید که این کار باعث می شود رتبه صفحات شما افزایش پیدا کند.
در نهایت اگر از معماری سایت به درستی استفاده نشود، می تواند منجر به به وجود آمدن مشکلات زیادی شود که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر نیز اشاره نمود:
- ایجاد صفحه های 404 زیاد در سایت
- وجود دسته بندی های خالی و بدون محصول در سایت
- وجود محتوا یا محصولات تکراری در دسته بندی های مختلف
- وجود یک محصول یا محتوای بسیار عمیق که کاربرانی که وارد سایت می شوند، برای رفتن به قسمت بعدی دسته بندی، باید بارها روی آن کلیک کنند.
- در برخی موارد، ممکن است کاربرد پس از ورود به سایت، دلیل پیدا نکردن محتوا و یا محصول مورد نظر خود، از سایت خارج شود که این امر سبب می شود علاوه بر فروش در نرخ تبدیل، سئو و… تاثیر بدی وارد شود.
آیا معماری سایت با معماری اطلاعات سایت تفاوت دارد؟
در نگاه اول شاید بگویید این دو هیچ تفاوتی با هم ندارند، اما باید بدانید که معماری سایت در واقع زیر مجموعه معماری اطلاعات سایت می باشد. چرا که معماری اطلاعات سایت دارای مفهوم عمیق و گسترده تری نسبت معماری سایت می باشد.
در سایت های بسیار بزرگ که اکثر کاربران آن، مردم عادی هستند، معماری اطلاعات سایت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، چرا که باید طراحی سایت به گونه ای باشد که هر فردی که وارد سایت می شود، حتی اگر دانش کافی نداشته باشد، بتواند به راحتی به هدف خود دسترسی پیدا کند. اگر قصد دارید که از معماری سایت بهره ببرید، می بایست از ابزار هایی چون breadcrumb، دسته بندی، فیلتر، ساختار مناسب url و… استفاده کنید.
مهمترین نکات برای بهبود معماری سایت
- در واقع برای معماری سایت بایستی صفحه اصلی سایت خود را مشخص نموده و سپس زیر مجموعه های آن را به صورت سلسله مراتبی مشخص کنید. برای آن که بتوانید یک معماری سایت بهینه و مناسب سایت خود طراحی کنید، بایستی خواسته مخاطبین را در بازار بررسی کنید.
- همچنین سعی کنید که معماری سایت خود را به صورتی طراحی کنید که کاربران با ورود به آن بتوانند با کمترین تعداد کلیک، در زمان کمی به صفحه مورد نظر خود دسترسی پیدا کنند.
- سعی کنید که اگر سایت شما از صفحات زیادی برخوردار است، ساختار و معماری سایت خود را بسیار ساده طراحی کنید. در این صورت خوب است که برای دسته بندی ها، زیر دامنه ها و همچنین صفحات، بر اساس یک معماری خاص چیده شوند. یکی از این ساختار، می تواند استفاده از مگامنو ها در بالای سایت باشد، در این صورت کاربرانی که وارد سایت می شوند، می توانند ساختار سایت را بهتر درک کرده و به راحتی به صفحه مورد نظر خود دسترسی پیدا کند. همچنین از شلوغ شدن صفحه اصلی نیز جلوگیری کنند.
- سعی کنید در زمان طراحی معماری سایت خود، منو ناوبری موجود در صفحه اصلی را زیاد شلوغ نکنید و حتما مهمترین دسته بندی های خود را در آن قرار دهید. چرا که باعث می شود از تعداد کلیک های روی صفحه اصلی، به تعداد زیادی کاهش پیدا کند.
- آدرس url کوتاه، یکی از مواردی می باشد که می تواند سبب بهبود معماری سایت شود، بنابراین توجه کنید که از آدرسی که برای صفحات سایت خود قرار می دهید، ساده و برای کاربران نیز قابل فهم باشند.
- در برخی از سایت ها، در قسمت پایین و یا بالای صفحه سایت، لینک هایی را مشاهده می کنید که مسیری که در سایت طی کرده اید را نمایش می دهند. به این لینک ها نیز، Breadcrumbs نیز گفته می شود. در واقع این لینک ها به شما کمک می کنند تا درک بهتری از ساختار سایت نیز داشته باشید و به قسمت های مختلف سایت به راحتی دسترسی پیدا کنید.
انواع معماری سایت
معماری سایت دارای انواع مختلفی می باشد که می توانید با آشنایی کامل از آن ها، سایت خود را معنادار طراحی کرده و دسترسی به خواسته ها را برای کاربران آسان نمائید. از رایج ترین مدل های معماری سایت، می توان به موارد زیر نیز اشاره کرد:
معماری سایت مدل سلسله مراتبی
مدل سلسله مراتبی یکی از رایج ترین انواع مدل های معماری سایت به شمار می رود که از آن، در اکثر سایت هایی که از داده های زیاد و مهمی برخوردار هستند، استفاده می شود. این گونه معماری سایت، همانند یک درخت است که دارای یک تنه (صفحه اصلی) می باشد که متشکل از دسته ها و صفحات مختلف است.
معماری سایت مدل متوالی
اگر سایت شما به گونه ای می باشد که کاربران در زمان ورود باید برای رسیدن به خواسته خود، مراحلی را به صورت گام به گام طی کنند، بهترین انتخاب برای معماری سایت، مدل متوالی می باشد. در واقع این نوع معماری سایت، برای ایجاد حساب کاربری به کار برده می شود.
معماری سایت مدل ماتریس
از دیگر انواع معماری سایت، می توان به مدل ماتریس اشاره کرد. این مدل، یکی از قدیمی ترین مدل ها محسوب می شود که این امکان را برای کاربران فراهم می کند تا بتوانند پس از ورود به سایت، مکان بعدی خود را انتخاب نمایند. در واقع این کار با جستجو و لینک های داخلی امکان پذیر می شود. یکی از سایت هایی که برای معماری سایت خود از مدل ماتریسی استفاده کرده است، می توان به سایت ویکی پدیا نیز اشاره کرد.
معماری سایت با مدل پایگاه داده
از دیگر مدل های معماری سایت که طراحان سایت بایستی در طراحی آن از روش پایین به بالا استفاده کنند، معماری سایت با مدل پایگاه داده ای می باشد. حال اگر از این مدل استفاده کنید، می بایست متا دیتا های هر صفحه را در نظر بگیرید و از معماری بسیار قوی و همچنین بیشترین روش های طبقه بندی استفاده کنید.
در نتیجه
در این مطلب با معماری سایت به طور کامل آشنا شدیم. حال می دانید که اگر از معماری سایت بهینه استفاده کنید، تا چه حد می توانید سبب بهبود سئو سایت خود شوید. شما می توانید برای طراحی، سئو و… گروه خدمات دیجیتال ایرا را انتخاب نمائید. ایراوردپرس، مجموعه ای با بیش از چندین سال تجربه و اعتماد مشتری، انواع خدمات سایت از جمله پشتیبانی از وبسایت، طراحی انواع سایت، تبلیغات گوگل، کد نویسی اختصاصی و… را برای شما ارائه می دهد. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد، از این که تا انتهای این مطلب همراه ما بودید، سپاسگزاریم…